плаж на Златни пясъци плаж на Златни пясъци
Снимка: Юлиана НиколоваИзточник: Bloomberg TV България

Понижената покупателна способност на руснаците е причина за спада на посещенията им у нас

Не проблемите с логистиката, а по-скоро спадът в жизненото равнище на руското население и понижената покупателна способност са водещи фактори за отлива на посещенията на руски туристи в България. Това мнение изказа Георги Минчев, председател на управителния съвет на Българо-руската търговско-промишлена палата (БРТПП), в ефира на Bloomberg TV България на 11 юли 2019 г.

Той коментира и определянето на втори въздушен превозвач по самолетната линия Варна-Москва-Варна, като изказа убеждение, че туризмът ще бъде печеливш от решението, макар че не проблемите с логистиката са водещи за по-ниските посещения на руските туристи

Георги Минчев смята, че все пак това според него е шанс „бизнес комуникацията да получи още една възможност“. „При тази традиционна въздушна връзка впечатление прави относително високата цена спрямо други сходни дестинации в Европа. Освен това тя е пределно запълнена с пътници”, посочи той.

По думите му България като туристическа дестинация е под сериозна конкуренция от страна на по-изгодни и не по-малко привлекателни туристически дестинации. Според него, за съжаление, през годините българският туризъм трудно успява да формира собствена ярка идентичност.

„Имаме добър пример, но той е по-скоро локален. Въпреки това се усеща инвестиция в човешкия капитал, мениджмънт, създаване на продукт. Има и подобрена среда на комуникация с правителството и местните власти за разрешаване на въпроси, но процесът се случва бавно“, каза още той.

„Гърция е по-скъпа дестинация от Турция, но тя „краде“ не само руски, а и български туристи, и то при ненаситена леглова база на родното Черноморие това лято“, напомни председателят на ръководството на БРТПП.