Полина Карастоянова д-р Полина Карастоянова
Снимка: НБТИзточник: Bloomberg България

Д-р Полина Карастоянова: Промените в ЗУЧК и в Закона на концесиите означават сигурност на инвестициите и прозрачност на икономиката в сферата на туризма в България

Промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) и в Закона на концесиите означават сигурност на инвестициите и прозрачност на икономиката в сферата на туризма в България. Това отбеляза д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Национален борд по туризъм, в предаването „Бизнес старт“ на телевизия Bloomberg България на 21 февруари 2019 г.

Законът за консециите от 1 януари 2019 г., във вида, в който бяха формулирани текстове, създаваше невъзможност за осъществяване на процедури за отдаване на плажовете на концесия, отчита д-р Карастоянова. Нещо повече – наредбата за прилагане на този закон се обжалва като незаконосъобразна във ВАС и решаването на този правен казус ще се случи в средата или в края на лятото, допълни тя.

„Правителството бе заявило, че ще работи в посока намаляване на административната тежест, когато бизнесът има отношение с държавата в моделите на публично-частно партньорство. В този конкретен случай със Закона за концесиите обаче виждаме точно обратното. Затова със специално писмо поискахме спешна намеса, за да може процедурите за предстоящото лято да бъдат осъществени и плажовете да имат своите концесионери. Надявам се предложението да влезе в НС и да бъде прегласувано“, казва д-р Карастоянова.

Тя коментира и въвеждането на Единната система за туристическа информация, подкрепена и от Националния борд по туризъм. Тази система означава висока степен на сигурност на информацията относно туристическия поток и изсветляване на икономиката, смята изпълнителният директор на Националния борд по туризъм.