Скопие
Снимка: НБТИзточник: БТА

Д-р Полина Карастоянова: Авиолинията София-Скопие отваря нов хоризонт за икономиката на региона

Авиолинията София-Скопие отваря нов хоризонт от възможности за икономиката, бизнеса и туризма. Това заяви пред журналисти изпълнителният директор на Националния борд по туризъм д-р Полина Карастоянова, която е част от българската бизнес делегация, отпътувала за столицата на Република Северна Македония на 11 февруари 2022 г.

„Днес беше поставено началото на един амбициозен бизнесплан за икономическo развитие и туристически обмен“, смята тя за възстановената авиовръзка, която се очаква да се превърне в редовна от началото на следващия месец.

„София и Скопие могат да станат толкова естествено близки, както са София и Пловдив, или Скопие и Охрид. Могат да се осъществяват обмен на туристи, пътувания по бизнес и делови поводи, както и за конгресни събития, които могат да ни свържат“, смята тя. Според нея транспортната свързаност между двете страни ще подобри и обмена в областта на културата и образованието.

По думите й двете държави са направили още една крачка към изработването на общ туристически продукт. „Едва ли бихме очаквали интерес от Делхи, Шанхай или Тексас само към София или Скопие. Международната практика показва, че интересът на далечните пазари към по-малките региони, какъвто е нашият, предполага две-три спирки в рамките на пътуването. Тук имаме предизвикателството към София и Скопие да добавим и трета дестинация в региона, за да бъдем наистина конкурентоспособни“, посочи още Полина Карастоянова.