Поли Карастоянова Поли Карастоянова
Снимка: НБТИзточник: Bulgaria ON AIR

Поли Карастоянова: Политиката се отразява на туризма

В началото на новия летен туристически сезон се появи прогноза за спад на руските туристи у нас. Това беше опровергано след посещението на министър Ангелкова в Русия.

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма и председател на контролния съвет на сдружение Национален борд пп отуризъм Румен Драганов обясни, че към този момент има 15% заявени по-малко полети, но те могат да бъдат възстановени по някакъв начин и допълни, че трябва да се изчака, за да се види дали наистина ще има спад на туристи от Русия по българското Черноморие.

„Проблемът с визата продължава да стои“, припомни доц. Драганов в студиото на „България сутрин“ на 28 май 2018 г. Той дори разказа, че някои български хотелиери поемат по 50 евро разходи на руснаците, за да могат туристите да си изкарат виза.

Поли Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм (НБТ), определи Русия за специфичен пазар, който се влияе много от нагласата на управляващите към дадена страна.

„Туризмът е поле на икономическа дипломация. Най-малките нюанси на отношенията между страните имат своята проекция по отношение на туризма“, обясни г-жа Карастоянова пред Bulgaria ON AIR.

По думите й именно агресивното говорене срещу Русия на български политици е причина за очакване на задържане на броя на туристите от тази страна.

Поли Карастоянова анонсира и предстоящата 5-та годишна среща на НБТ, коят още се проведе на 12 юни 2018 г. в х-л ИнтерКонтинетал, София.

Програмата за събитието може да се разгледа ТУК, а желаещите за участие могат да се регистрират във формата ТУК.

Разговорът в студиото на Bulgaria ON AIR може да видите във видеото: