останки от крепостта Хисарлъка край с. Анево останки от крепостта Хисарлъка край с. Анево
Снимка: Марко Тотев, haiduk-tourist.blogspot.comИзточник: Marica.bg

Подготвят крепост за туристическа атракция в Община Сопот

Късноантичната крепост Хисарлъка край сопотското село Анево може да се превърне в туристическа атракция. Около този проект се обединиха кметът на Сопот Деян Дойнов и ръководителят на катедра „История и археология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ доц. д-р Георги Митрев, съобщава Marica.bg. Двамата вече имаха разговор и се очаква за бъдещите дейности да бъде подписан договор. Работата на терен, в която ще участват и студенти от Пловдивския университет, може да започне още това лято.

Развитието на този археологически обект като атракция ще доведе повече туристи в Сопот и Анево. Крепостта Хисарлъка се намира в едноименната местност, на по-малко от километър северозападно по права линия от центъра на село Анево. Тя е издигната на леснодостъпно и полегато възвишение, което е разположено на почти целения терен. Обградено е от запад и от изток с малки рекички, които се спускат от южните склонове на Стара планина.

Самата крепост е разположена до античния път от Сердика Анхиало, на около 12 км югоизточно от древната римска пътна станция „Суб Радице“, която е при днешното село Христо Даново. Твърдината е служила за охрана на същия път. Възможно е при нея да е имало и пътна станция. Съоръжението има форма на успоредник с двойна укрепителна линия, то е с площ от 6 дка. На четирите ъгъла на укреплението е имало правоъгълни кули, като до момента от тях са разкрити северозападната и югоизточната. Североизточната и югозападната не се различават на терена без разкопки.

Цялата крепост е обградена от втората укрепителна линия.Тя също има план на успоредник. Археолозите определят построяването на крепостта в периода V-VI век.

Обектът е в подножието а средновековната крепост Аневско кале, която е била столица на владенията на братята Смилец и Войсил през XIII век. Нейното развитие като туристически обект също влиза в намеренията на местната власт в Сопот.