плаж на Златни пясъци плаж на българското Черноморие
Снимка: Юлиана НиколоваИзточник: Дневник

Под 1/3 от хотелите по Черноморието са посрещнали туристи към юли

На прага на решаващия месец и половина, в който ще стане ясно колко дълбока ще е кризата в туризма, голяма част от хотелите по морето досега не са реализирали нощувки от туристи, а в най-големия курорт- Слънчев бряг, към началото на юли гости е посрещнал едва един от седем обекта. Такъв извод може да се направи на база информация от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), която бе поискана от „Капитал„.

Досега надеждите, че туризмът ще започне постепенно да приема и чуждестранни гости, се оправдават само частично – в курортите вече има почиващи от Германия, Полша, Румъния и други държави.

Същевременно обаче скокът на случаите с коронавирус в страната доведе до ограничения на ключови пазари като Великобритания, Русия, някои от централноевропейските, прибалтийските и скандинавски държави и до протестно писмо на най-голямото браншово сдружение в сектора – Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Тя обвинява правителството в непредвидимост при управлението на кризата, некоректно поднасяне на информация за броя болни в България, което „води до загуба на пазари, а оттам и до загуба на бранша не само за тази година“, както и твърди, че“министерството на туризма не успя да се окаже на висотата на сериозните проблеми в бранша“.

А от алктуалното решение на здравния министър Кирил Ананиев да разшири групата държави, които ще могат да пътуват до България, раздвижване по линия на туризма се очаква единствено от Украйна, която все пак влиза в топ 10 на най-големите пазари за сектора.

Катастрофален старт на сезона

Очакванията, че след средата на юни и в началото на юли ще има раздвижване в морските курорти, на този етап по-скоро не се оправдават. Според данни от системата ЕСТИ, които „Капитал“ поиска, се вижда, че към 6 юли от всичките 8800 хотели и други места за настаняване по морето под 2500 са приели туристи, което е под 28%.

Но дори и техните резултати изглеждат силно разочароващи. Реализираните нощувки от началото на сезона са общо 384 хил. за цялото крайбрежие. За сравнение – данните на Националния статистически институт показват, че през миналата година, която също не започна много силно, през месеците май и юни само в Слънчев бряг те са били три пъти повече – близо 1.25 млн. Златни пясъци по същото време на миналата година е отчел близо 912 хил. нощувки, сочи още официалната статистика.

Именно двата най-големи курорта, които традиционно работят с чужденци, в момента усещат най-силно удара върху туризма. От началото на сезона до 6 юли в Златни пясъци гости е имало едва в 51 хотела, което е 30 на сто от всички. В Слънчев бряг картината е още по-черна: настаняване са отчели само 137 обекта в курорта, или едва 16.3% от всички.

Задълбочаващи се проблеми

Как в крайна сметка ще се развие кризата в туризма на този етап е трудно да се прогнозира, а на прага на оставащия около месец и половина до края на най-активния сезон Черноморието започва да губи скорост заради редицата ограничения, които други държави въведоха за пътувания в България. Към момента курортите посрещат туристи от ключовия германски пазар, но този интерес вероятно ще намалее заради решението на германското правителство от края на юни всички ученици да се върнат в клас от август, а не от септември. В курортите към момента има туристи още от Румъния, Полша, която също е традиционно силен пазар за сектора, както и някои държави с по-малък дял, като например страните от Бенелюкс.

Същевременно обаче туроператорите в Русия, вторият най-голям пазар за морския туризъм, свалиха чартърните си програми за юли, а Великобритания остави карантината след пътуване до България. Трудности има и в по-малки държави, които са сред партньорите на черноморския бизнес – например някои от прибалтийските също въведоха ограничителни мерки, Словакия извади България от списъка със „сигурни държави“, а Финландия удължи граничните ограничения за страната до 11 август. По неофициална информация на „Капитал“ при тази картина се очаква да започнат да затварят и работещи към момента хотели, като техният брой предстои да се разбере.

Здравният министър Кирил Ананиев ревизира заповедта си със списъка с държави, които могат без ограничения да влизат в страната като към тях добави и такива, които са извън ЕС. Макар в него да попада Великобритания, това едва ли ще доведе до почиващи оттам заради изискването на Лондон за карантина в страната след пътуване до България.

Същевременно обаче е възможно да има раздвижване по линия на украинските туристи, които също могат да влизат вече в България и които традиционно са в топ 10 на страните, от които морските курорти приемат гости и за които към момента няма предприети ограничения от Киев при завръщането им в родината.

Още преди две седмици туроператори обявиха, че има готовност за отваряне на пътуванията на украински туристи. А по неофициална информация на „Капитал“ от туристическия бранш на 17 юли са предвидени първите автобусни линии до черноморските курорти от страната.