Великата китайска стена Великата китайска стена
Снимка: PixabayИзточник: БТА

По време на първомайските празници туризмът в Китай достигна предпандемичните си нива

Туризмът в Китай се е възстановил по време на празниците за 1 май, връщайки се на нивата, достигнати преди пандемията от КОВИД-19, тъй като броят на вътрешните пътувания е нараснал със 70,8 на сто в сравнение със същия период на миналата година. Това показват най-новите данни на китайското министерство на културата и туризма, цитирани от Ройтерс.

Ако тенденцията се запази, секторът на услугите може да облекчи опасенията, че икономическото възстановяване на азиатския гигант след пандемията губи инерция, докато пазарът на имоти остава изправен пред слабо търсене, а износът – пред насрещни ветрове.

Жадни за пътешествия, китайци са направили 274 милиона вътрешни пътувания по време на петдневната почивка, която започна в събота, 29 април. Този брой на пътуванията съответства на годишно увеличение със 70,8 на сто, както и на 19-процентен ръст в сравнение със същия период на предпандемичната 2019 г.

По време на пътуванията китайските туристи са похарчили общо 148 милиарда юана (21,42 милиарда долара), или с цели 128,9 на сто повече отпреди година, и в съответствие със сумата, похарчена през 2019 г.

Според инвестиционната компания „Вонтобел асет мениджмънт“ (Vontobel Asset Managment) възстановяването на Китай ще се ускори и ще облагодетелства компании, насочени към китайския сектор на развлеченията и електронната търговия, както и такива, фокусирани върху пътуванията в Китай и цяла Азия.

Бумът на пътуванията по време на майските празници „може да се разглежда като повратна точка в китайския туристически сектор“, съобщи Синхуа.

През настоящата година ще бъдат извършени около 4,55 милиарда вътрешни туристически пътувания, което е със 73 на сто повече от 2022 г., според данни на Китайската академия по туризъм.

Междувременно министерството на културата и туризма съобщи днес, че е стартирало едномесечна кампания за насърчаване на вътрешните пътувания и свободното време, а местните власти също полагат усилия за увеличаване на потреблението.