Старинен Пловдив Старинен Пловдив
Снимка: Юлиана НиколоваИзточник: БНР

Пловдив отчита повече нощувки и повече приходи от тях

С 28% са се увеличили реализираните нощувки в местата за настаняване в Пловдив през миналата година, в сравнение с данните от предходната година. Те са били близо 670 хиляди, като повечето от тях са реализирани от българи. Това стана ясно от отчета на годишната програма на Община Пловдив за развитие на туризма, който общинските съветници приеха днес. Приходите от нощувки са били в размер на 45 милиона 861 хиляди лева, което е ръст с 37%. Средната продължителност на престоя на туристите остава ниска и тя е малко под 2 дни.

Съветниците приеха и основните приоритети в годишната програма за развитието на туризма през тази година. Предвижда се редизайн, актуализация и оптимизиране на функционалността на официалния туристически портал visitplovdiv.com в две езикови версии, както и реклама в различни електронни медии, социални мрежи и чрез печатни материали. Основната цел е да се повиши туристическият поток, а също и ръст на посещенията в музеите, галериите и обектите на Институт „Старинен Пловдив“. Паралелно с това ще се работи и за повишаване на качеството на предлагание туристически услуги и на разпознаваемостта и привлекателността на бранд Пловдив.

От ПП-ДБ попитаха защо няма реклама на пловдивския туристически продукт на сайта на Летище Пловдив. Заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов каза в зала, че по негова инициатива средствата, които се отделят за фонда за развитие на Летище Пловдив, са изкарани от перо култура.

Летище Пловдив е държавно, то се управлява от няколко общини, а Община Пловдив прави вноска в този фонд. Не може да очаквате от средствата за туризъм да се отделят пари за реклама на летището, каза Пламен Панов.

По думите му, тук трябва да играе принципът „морковът и тоягата“. Тоест, колко от тези 200 000 пътници, които пристигат на Летище Пловдив, после идват в града, обясни още Панов. Той припомни, че от 1 април Община Пловдив има дирекция „Туризъм“, а основната цел е да се развива туристическият бранш. И увери, че се работи активно Пловдив да се превърне в интересно туристическо преживяване за посетителите, включително и с дигитални игри в музеите.

Димитър Колев от ГЕРБ заяви, че предвиденото повишение на контрола върху местата за настаняване и решаване на проблемите с нелегалните структури, ще увеличи приходите от туристическия данък, който се плаща в града.

Слави Георгиев от ГЕРБ каза, че отчетът за туризма е добър, защото има развитие в тази област. Но има и още какво да се подобрява. Ако има какво да развиваме тепърва, това е пловдивският дух, каза Георгиев и допълни, че трябва да се мисли какво предлага Пловдив. Според него Летище Пловдив целево се задържа в това положение, за да не е конкуренция на софийското.