среща на министър на туризма Стела Балтова с представители на туристическия бизнес в Пловдив

Пловдив има потенциал да се превърне в дестинация за краткосрочни пътувания

Дестинация Пловдив има потенциал да се превърне в дестинация за краткосрочни пътувания. Това каза министърът на туризма Стела Балтова пред представители на туристическия бизнес и образователните институции от региона. Краткосрочните пътувания са предпоставка за целогодишен туризъм. Тя изтъкна, че градът трябва да се възползва от предимството на уникалния продукт за културно-исторически туризъм, който предлага, като същевременно е домакин на престижни спортни, конферентни събития, изложения и дегустации на вина. Пловдив може да бъде посетен за опознавателен тур, за уикенд и др. По думите й, ръстът на нощувките в региона през 2016 г. се дължи най-вече на хората, защото точно те са двигателят за развитието на сектор туризъм.

По отношение на краткосрочните пътувания, Стела Балтова посочи, че тенденциите при избор на дестинация са туристите да придобиват нови знания по време на престоя си. Това се отнася за посещения на балет, опера, изложба и др. В тази връзка, министърът посъветва колекциите в музеите непрекъснато да се обогатяват.

Между Министерството на туризма и Община Пловдив има сключено споразумение за промотирането на града като културна столица на Европа през 2019 г., припомни министър Балтова. На повече от 20 международни туристически изложения, Министерството е представило Пловдив като европейска столица на културата. В момента изготвяме нашата маркетинг програма за следващата година и градът ще бъде основен акцент в нея, подчерта още тя.

В рамките на срещата, Стела Балтова представи възможностите за финансиране, от които може да се възползва туристическият бизнес по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 г. До края на април се приемат предложения във връзка с общественото обсъждане на Закона за туризма.

В срещата участваха Амелия Гешева, заместник-кмет на Община Пловдив, Любозар Фратев, председател на Съвета по туризъм Пловдив и Тракийски туристически район, Нина Найденова, директор на Държавна опера Пловдив, представители на висшите учебни заведения в града, хотелиери, туроператори и студенти.