Ко Фи Фи Ле, Тайланд плажът на остров Ко Фи Фи Ле, Тайланд
Снимка: Nicolas VollmerИзточник: в-к Дневник

Плажът от филма „Плажът“ с Леонардо ди Каприо издъхва под напора на хиляди туристи

Заливът Мая в Тайланд, популяризиран от филма с Леонардо ди Каприо „Плажът“, ще бъде частично затворен за посетители заради унищожителния ефект от хилядите туристи, обявиха властите на страната, цитирани от британският вестник „Гардиън“, пише в-к „Дневник„.

Достъпът до лагуната на остров Ко Фи Фи Ле ще бъде ограничен в продължение на 4 месеца всяка година, започвайки юни 2018 г., с цел възстановяване на кораловите рифове и морските екосистеми. През останалото време ще има лимит от 2000 туристи на ден и забрана за акостиране на плавателни съдове.

Средно 200 лодки и 4000 души посещават Мая всеки ден, откакто режисьорът Дани Бойл избра Мая за девственият плаж, на който героите му се опитват да избягат от цивилизацията през 2000 г. За това време туристите в Тайланд са нараснали от 10 на 35 милиона годишно.

Скорошно изследване на океанолози установи, че животът във водите наоколо е „буквално изчезнал“, а голяма част от кораловите рифове измират.

Според учените обаче още не е късно плажът да бъде спасен. През 2016 г. Тайланд затвори изцяло за посещения други два острова, издъхващи под напора на туристите. За две години оживлението във водите им се е възвърнало, казват океанолози.