Банско Пирин над Банско
Снимка: Община БанскоИзточник: Bloomberg TV Bulgaria

Планинският и селският туризъм са под голям натиск

Ще бъде година на кратките пътувания на фона на по-малкото отпуски заради коронавируса. Занапред, след предоляване на коронавируса, трябва да акцентираме върху по-устойчива форма на туризма, за да се отличим сред останалите страни, заяви Любомир Попйорданов, учредител и почетен председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ) и основател на туристическа агенция „Одисея-ин“, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria на 9 април 2020 г.

„Българското туристическо законодателство в тази ситуация няма гаранционен фонд и идеи за устойчиво развитие“, обясни той.

„Лишени сме от възможности за постъпления в последния месец и това ще бъде така поне още месец. Целият нишов бизнес е есенцията, автентичният образ на България. Ефектите върху икономиката на планините и селата са такива, че без този туризъм обезлюдяването там ще продължи, освен това ще загубим и облика си като нация“, коментира Попйорданов.

Емил Енчев, планински водач и управител на ТрекМания, допълни, че почти всички в туристическия бранш са застрашени от фалит.

„Всички видове бизнес в тази сфера са в абсолютна парализа. По думите му мярката „60 на 40″ е абсолютно неприложима“, отбеляза той, като добави, че кредитите в случая са рисков фактор.

Според Любомир Попйорданов екскурзоводите и планински водачи, останали без работа, може би завинаги ще напуснат туризма. Той разкри, че е препоръчано да се подпомогнат самоосигуряващите се лица с 2000 лв., както и да се стимулира националният маркетинг. Освен това гостът счита, че е добре да се използват кредити, но да бъдат безлихвени, а връщането им да бъде разсрочено във времето.