тенис кортове в Албена тенис кортове в к. к. Албена
Източник и снимка: Албена АД

Пет европейски първенства и звезди от световен ранг в Европейския курорт на спорта Албена

Албена представи спортния си календар за 2019 година в зала Родина на националния стадион Васил Левски в София на 19 март 2019 г.

Пет Европейски шампионата са част от програмата, която стартира на 7 април с Европейско първенство по тенис на маса за глухонеми. От 5 до 20 май Албена посреща елита на европейския футбол при девойките, като финалите на UEFA U-17 шампионата ще се проведат на обновените футболни терени във ваканционното селище. На 28 май стартира първенство по тенис на корт на железопътните компании в Европа, а в началото на юли Албена ще бъде домакин на Европейски шампионат по хокей на трева за юноши до 16 години. От 16 до 22 септември в курорта ще се проведе и Европейското първенство по петанк.

Богатият календар се допълва от събития както на ниво професионален спорт, така и от турнири за аматьори. Насърчават се детските турнири, както и пара-спортовете. Една от мисиите на Албена като Европейски курорт на спорта е включването на гостите на комплекса в спортната програма, за което са създадени нови точки за плажни спортове. От този месец, в обновения вътрешен басейн с минерална вода в сърцето на Албена, стартира и училище за плуване за деца и възрастни.
Още две събития ще провокират силен интерес през тази година.

Създателят на Тае Бо и звезда от Холивуд Billy Blanks ще бъде в Албена от 21 до 23 юни като кулминация на провеждания всяка година Aerobic фестивал. В края на септември пък ще се организира Седмица на звездите в тениса, с участието на няколко от най-големите европейски имена в този спорт от близкото минало.

Популяризирането на здравословния начин на живот, опазването на природата и подобряването на достъпната среда са сред мисиите на Европейския курорт на спорта. През последните 3 години инвестициите в спортна инфраструктура надхвърлят 5 млн. лева, което нарежда Албена сред най-елитните спортни селища в Европа, с възможност за практикуване на повече от 40 спорта за хора от всички възрасти.

На официална церемония в Европейския парламент през декември 2018 г. Албена получи приза Европейски курорт на спорта за 2019 година. Наградата е първа в историята на номинациите за Европейски градове и региони на спорта и високо признание за усилията на Албена да бъде популяризиран активния начин на живот и почивка.