Qantas : екипаж на полет QF9 на "Кантас" преди излитане
Снимка: пресцентър QantasИзточник: БНР

Първи непрекъснат пътнически полет между Австралия и Великобритания

Първият самолет, изпълнил непрекъснат пътнически полет Австралия-Великобритания, пристигна на летище Хийтроу в Лондон на 25 март 2018 г.

Полет QF9 на авиокомпанията „Кантас“ извърши пътуването от 14 498 км от Пърт до Лондон за малко над 17 часа. Авиокомпанията използва самолет Боинг 787-9 „Дриймлайнър“. Начинанието е част от амбициозните планове на „Кантас“ да прибави ултра дълги полети към графика си.

Главният изпълнителен директор Алън Джойс нарече новата услуга „маршрут, променящ играта“: „Това е исторически ден за Западна Австралия, исторически ден за авиацията и за компанията „Кантас“. От днес това ще бъде първата авиационна връзка между Австралия и Европа, осъществена без прекъсване. Много сме развълнувани“.

Преди началото на полета Джойс каза, че най-ранните полети на „Кантас“ между Австралия и Великобритания, известни като „маршрута на кенгуруто“, са отнемали четири дни и са включвали седем спирки.

Британският върховен комисар в Австралия Мена Роулингс каза: „Мисля, че има огромна психологическа разлика. Алън Джойс нарича полета „променящ играта“ и мисля, че това е точно така. Да имаш възможността да се качиш на самолет на „Хийтроу“ и да слезеш тук в Пърт е просто феноменално вълнуващо. Сигурна съм, че много хора ще се възползват от това“.