музей в Бургас
Източник и снимка: РИМ-Бургас

Първа изложба на средновековна сграфито керамика от Българското Черноморие в Бургаския музей

Първата и единствена досега изложба на средновековна сграфито керамика от Българското Черноморие се представя в Регионалния исторически музей в Бургас (РИМ-Бургас). Изложбата е съвместна на музеите в Балчик, Варна, Несебър, Поморие, Бургас и Созопол.

През десетките години на разкопки в древните градове на Западния Понт са открити изключително ценни и красиви образци на сграфито керамика, дело на български и византийски художници. Още от XII в. сграфито керамиката е белег на естетически вкус и показва усета за красота на средновековния човек. Корените на тази специфична техника се крият още в праисторическите времена, но през ранното средновековие тя се развива особено силно в Близкия изток, а оттам е възприета и от Византия и целия Източноправославен свят.

Средновековните художници са изобразявали върху съдовете геометрични и растителни мотиви, животни, птици, фантастични животни и мн. др. Постепенно сграфито керамиката започва да се произвежда не само в големите градски центрове, но и в по-малките градове и дори и села. Пищния рисунък и богатството от цветове и до ден днешен оставят без дъх всеки един ценител на изкуството.

В изложбата, организирана от Бургаския музей и Община Бургас, могат да се видят световни паметници като еленът от Балчик, воинът – пантера от Созопол и единственото в света, поне до този момент, изображение на барс – снежен леопард, открито в средновековния град Русокастро.

Изложбата е експонирана в Археологическия музей на бул. Богориди №21 в Бургас и е част от програмата на РИМ-Бургас, с която на 21 май се отбелязва Международния ден на музеите. Тя ще остане в Бургас до 31 октомври 2022 г.