Пампорово
Снимка: Пампорово АДИзточник: БТА

Пампорово АД: Показателите за ръст на туристи и нощувки се запазват през целия зимен сезон

Показателите за ръст на туристи и нощувки се запазват през целия зимен сезон, коментират от Пампорово АД. Данните от декември като начало на ски сезона са показателни за тенденцията на повишение на туристическия поток. Ръст се отчита при пристигащите в Пампорово румънски, английски и ирландски ваканционни групи. Окончателните данни за точния процент увеличение ще бъдат обобщени след приключване на зимния сезон, допълват от Пампорово АД.

Хотелите и местата за настаняване в област Смолян отчитат ръст на туристи, нощувки и приходи през декември 2023 г., според информация от Териториалното статистическо бюро (ТСБ) в Смолян. Посетилите областта туристи са с 6,9% повече в сравнение с декември 2022 г., а реализираните нощувки са увеличени с 8,1%. Приходите от нощувки от през декември 2023 г. са 4,4 млн. лв., регистрирайки ръст от 27,6% при постъпленията от български туристи, информират от ТСБ.

Над 70 хил. са нощувките в хотели и места за настаняване в Смолянско през последния месец на миналата година, като 92 на сто от тях са от български клиенти. Чуждестранните туристи са 1805, предимно гърци, румънци и ирландци. Средната заетост на местата за настаняване в областта е 24,3%. Приходите от български граждани са 3,9 млн. лв., а от чуждестранни туристи – 462 хил. лв.