Бузлуджа монументът на връх Бузлуджа
Снимка: И. Е. ЛенковИзточник: в-к Монитор

Отварят момумента на Бузлуджа за туристи

В напреднал стадий е работата по вариант за обезопасяване на част от монумента на връх Бузлуджа и последващо допускане на туристи във вътрешността. Това съобщи областният управител на Стара Загора Гергана Микова, цитирана от в-к Монитор.

Според експертите обезопасяването на периметъра няма да струва много скъпо, а допускането на външни лица срещу заплащане ще пресече досегашните нерегламентирани и опасни за живота и здравето влизания в саморазрушаващата се от близо три десетилетия стоманобетонна „черупка“.

Влизането в комплекса е забранено от години, от няколко месеца обектът е охраняван от служители на РУ „Полиция“ – Казанлък, но въпреки това не минава седмица без сигнал за „пробив“.

Последните данни сочат, че няколко души, основно планинари от Велико Търново усилено се саморекламират в социалните мрежи като водачи, знаещи „тайни входове“ в Чинията, както я наричат. По около 100 евро заплащат любителите на екстремните преживявания, за да попаднат в коридорите на мегапаметника и да си тръгнат, като отнасят в раниците си парченца от мозайките.

В началото на т.г. бузлуджанският монумент попадна сред 12-те най-застрашени обекта на културното наследство в Европа в класация, изготвена от неправителствената организация „Европа Ностра“ и Института на Европейската инвестиционна банка. Очаква се през следващите няколко дни да стане ясно дали паметникът е сред получилите одобрение за бъдещо промотиране и подпомагане при търсене на средства за спасяването му. Сред номинираните от „Европа Ностра“ са Историческите центрове на Виена и албанският град Агирокастро;късновизантийските църкви във Воскопоя и Виткуки /Албания/; въглепреработващо предприятие в Белгия; стара въжена линия и манастири в Грузия; казино в Констанца /Румъния/ ; стара фабрика за лед в Англия и др. привлекателни за туристите обекти.