туристическа борса Вашата Ваканция 2017

Откриха туристическа борса „Вашата Ваканция 2017“

Тазгодишното издание на „Вашата Ваканция“ дава отлична възможност да се представи потенциалът на голям брой български общини като туристически дестинации и дейността на редица специализирани компании, които предлагат широка палитра висококачествени услуги в сектора. Това каза заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева по време на откриването на туристическото събитие. Тя допълни още, че на борсата се представят над 35 водещи туроператори и турагенти, хотелиери и ресторантьори, производители и дистрибутори на продукти за туризма, рекламни агенции, информационни центрове, паркове и резервати, учебни заведения, неправителствени организации, културни институти и др.

15-ата туристическа борса „Вашата Ваканция 2017“ – един от утвърдените форуми за обмен на опит и успешни практики в туристическата индустрия, който се провежда под патронажа на Министерството на туризма и натрупа много добри традиции, каза още Ирена Георгиева и коментира, че тази година лайтмотивът на експото откроява ролята на общините за привличане на повече туристи и за устойчивото развитие на отрасъла чрез внедряване на повече иновации. По думите й Бургас е отличен пример за начина, по който се представят възможностите на местния туризъм и този опит ще бъде показателен за останалите участници.

Заместник-министър Георгиева акцентира, че за 2016-а в категоризираните места за настаняване с поне 10 легла в Бургаска област са реализирани над 9,2 млн. нощувки, което е близо 22% повече от предходната, а приходите от тях са над 444 млн. лв. – 23% ръст. През месец май 2016 е отчетен 29% скок на туристите, а през септември близо 25% увеличение, което говори за реално удължаване на сезона. Тя коментира, че се наблюдава завръщане на немските гости с ръст от 30%, а италианските с 60%. Двойно повече са били българските туристи през минала година. Георгиева посочи, че прогнозите могат да бъдат надхвърлени през настоящата година.

В откриването на туристическата борса „Вашата Ваканция 2017“ участва областният управител на Бургас Вълчо Чолаков и други официални лица.

На 20 и 21 април за 15-и път в Бургас се провежда туристическа борса „Вашата ваканция“ в изложбен център „Флора“ Бургас. Акцентът тази година е ролята на общините в развитието на туристическия продукт, възможностите за вътрешен туризъм, кадрите в туризма. Новите туристически обекти и маршрути ще бъдат представени в Бургас както на туристическите фирми, така и на гражданите и гостите на града, които търсят почивки в страната. Своите маршрути за учебни екскурзии и зелени училища могат да направят и учебните заведения.

Туристическа борса „Вашата ваканция“ се организира от Бургаска регионална туристическа асоциация, под патронажа на Министерство на туризма, Областен управител на област Бургас и Община Бургас.

Тази година има участници само от България, тъй като акцентът се поставя върху вътрешния туризъм. Представят се туристически обекти, пакети и маршрути от цялата страна – Източна Стара планина, Черноморското крайбрежие, Тракийски район, Ловеч, Любимец. Възможности за отдих и почивка ще представят общини, както и туристически фирми, Българска Фондация Биоразнообразие, сдружение „Зелена Странджа“. Гражданите и гостите на Бургас могат да получат интересна и разнообразна информация и могат да планират своята почивка в България. Колеж по туризъм към университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас също е участник в Петнадесета туристическа борса „Вашата ваканция“ в Бургас.

Участниците в борсата представят възможности както за масов отдих и туризъм, така също селски, екологичен, планински, приключенски, тематичен – свързан с културно-историческото наследство, туризъм, свързан с езотеричното, религията, виното, традиционната кухня, етнографията и традиционната музика и занаяти.

Министерство на туризма в Република България представя на изложбен щанд и тази година информация и рекламни материали за туризъм в България. „Слънчев бряг“ АД рекламира обектите, които могат да бъдат посетени на територията на най-големия курортен комплекс в България. Летище Бургас също участва със свой щанд в Петнадесета туристическа борса „Вашата ваканция“ в Бургас и представя своите продукти и услуги. Сдружение „Зелена Странджа“ представя новите възможности за туризъм на територията на планината с щанд и презентация. Колежът по туризъм – Бургас също има собствен щанд и представя възможностите за обучение на кадри в туризма. Членове на Българска асоциация на туристическите агенции, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Бургаска регионална туристическа камара също участват в програмата на борсата. Представени са бъдат представени също фирми, предлагащи туристически услуги и продукти.

Съпътстващата програма на туристическа борса „Вашата ваканция“ в Бургас следва основната идея – промотиране на възможностите за туризъм в България. Акцент е поставен върху туристическите обекти в община Бургас с презентация и посещение на остров Света Анастасия. Презентации имат още общините Стара Загора, Ловеч и Приморско.