китаец в Англия китайски турист в Англия
Снимка: David WooИзточник: Дневник

Откъде Европа трябва да чака най-много туристи това лято

Представителите на най-пътуващите нации извън Европа правят все повече планове да посетят Стария континент това лято. Това показват резултатите от изследването „Барометър за далечни пътувания“ (Long-Haul Travel Barometer), съвместна инициатива на Европейската комисия за пътувания, Европейската туристическа асоциация и сдружението на европейските железопътни компании Eurail. Те са проучили нагласите за пътуване в Европа между май и август 2019 г. на туристите от Бразилия, Китай, Япония, Русия и САЩ.

Франция, Италия, Великобритания, Германия са най-търсените дестинации, но съседните на България Румъния и Сърбия са успели да направят пробив на китайския пазар и вече са разпознаваеми там. Руснаците пък залагат на съседната за тях Финландия и морска почивка в Гърция, се вижда от публикуваните данни.

Въпреки опасенията за забавяне на световния растеж и политическото напрежение между водещите икономики, нагласите за пътуване към Европа се оказват оптимистични за летния период както в Китай, така и в Бразилия. Според последните резултати индексът за двата пазара се е подобрил с четири пункта спрямо същия период на миналата година, се казва в прессъобщението, цитирано от Дневник.

Над половината от анкетираните китайци посочват, че искат да посетят Европа през лятото. Според авторите на проучването интересът следва успеха на 2018 г., обявена за Година на туризма между ЕС и Китай постигнатата по-добра въздушна свързаност и визовите облекчения в някои европейски държави.

70% от потенциалните китайски посетители планират да останат в Европа между 7 и 14 нощувки като посетят средно четири държави през това време. Франция и Германия са традиционни лидери по интерес от тяхна страна, но няколко други европейски държави са увеличили значително разпознаваемостта си сред тях през последните 12 месеца. Това са Хърватия, Италия, Унгария, Монако, Румъния, Сан Марино и Сърбия.

В Бразилия всеки двама от пет запитани са казали, че планират да посетят Европа. Оптимизмът, породен от смяната на правителството и успокояването на лихвите подкрепя плановете за почивка, но местните потребители все още са предпазливи заради слабото представяне на икономиката, коментират авторите на проучването. Туристите от Бразилия търсят в Европа местната храна, историческите забележителности и природата като Португалия (49%) и Франция (36%) са двете най-желани дестинации.

Интересът на руснаците, позатихнал в началото на 2019 г., се съживява като посещението на Германия е приоритет номер 1. По-голямата част (70%) от руските участници в проучването, планират да прекарат между 7 и 14 нощувки в региона. По малко над 10 на сто избират да почиват съответно във Финландия, Гърция, Италия или Турция.

Плановете за пътуване в САЩ са по-хладни, а индексът спада от 103 пункта в началото на годината до 96 за летните месеци. Само 27% от респондентите в САЩ възнамеряват да посетят Европа между май – август 2019 г. Мнозинството желаят да отидат във Франция и Италия, където основното им занимание ще е да разглеждат забележителности.

Влошаването на японската икономика през първото тримесечие на 2019 г. рефлектира върху доверието на потребителите там и плановете им да харчат за пътуване. Само 18% от участвалите в допитването японци планират да пътуват до Европа през лятото като над половината ще останат за по-малко от седмица. 40% залагат на пътуване до Франция, 26% – до Германия.