Черно море Черно море
Снимка: Юлиана НиколоваИзточник: БГНЕС

Отбелязваме Международния ден на Черно море

Международният ден на Черно море 31 октомври 2017 г. отбелязва двайсет и първата годишнина от подписването на Стратегическия план за Черно море, предаде кореспондентът на БГНЕС във Варна.

16 милиона души от 6 държави днес празнуват – това са хората, които живеят по крайбрежието на Черно море. На 31 октомври се отбелязва Международният ден на Черно море. На този ден през 1996 година е подписан Стратегическия план за Черно море.

През 1996 година правителствата на черноморските държави приемат, че замърсяването на общото ни море създава рискове за всички гранични страни. В Истанбул, на среща на министрите на околната среда на България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна е подписано споразумение за да бъде привлечено вниманието на обществеността върху усилията, необходими за спасяването му. Много и значителни са екологичните проблеми в басейна на Черно море.

В последните години част от черноморските страни преминаха през драстични промени. Всички те сега са в период на преход и цялостно преструктуриране, съпътствани и с икономически и социални проблеми. Но независимо от всичко, добра воля и желание за решаване на екологичните проблеми са налице, израз на което е и досегашното ни сътрудничество в рамките на Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване. (1992 г., Букурещ), Министерските декларации за опазване на Черно море (1993 г., Одеса и 2002 г., София) и Стратегическия план за действие за възстановяване и опазване на Черно море (1996 г., Истанбул).