туристическо лого на България туристическо лого на България
Източник и снимка: Министерство нан туризма

От 1 юни България приема туристи от 29 държави

От 1 юни 2020 г. България ще приема туристи от 29 държави, гласи съобщение на Министерството на туризма във връзка със старта на летния туристически сезон 2020 г. Съобщението е въз основа на заповед на министъра на здравеопазването от 29 май 2020 г. и предложение на главния държавен здравен инспектор.

Считано от 1 юни 2020 г., на територията на Република България с цел туризъм без поставяне под 14-дневна карантина могат да влизат през всички гранични пунктове пристигащите от:

Република Австрия;

Кралство Нидерландия;

Федерална република Германия;

Република Полша;

Република Гърция;

Кралство Дания;

Румъния;

Република Естония;

Република Словакия;

Република Словения;

Унгария;

Република Финландия;

Република Кипър;

Република Франция;

Република Латвия;

Република Хърватия;

Република Литва;

Република Чехия;

Велико херцогство Люксембург;

Исландия;

Кралство Норвегия;

Княжество Лихтенщайн;

Конфедерация Швейцария

Република Сан Марино;

Княжество Андора;

Княжество Монако;

Държавата град Ватикана;

Република Сърбия;

Република Северна Македония.

Списъкът подлежи на актуализация и допълване в зависимост от развитието на епидемичната обстановка и решенията на правителството на Република България.

Уточняваме, че мярката важи за пристигащите от гореизброените държави, които са граждани на ЕС, Шенген, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Република Сърбия и Република Северна Македония.

Лицата, които не се поставят под карантина, както и лицата, които преминават транзитно през територията на страната, представят на органите на граничния здравен контрол декларация по образец, с която се задължават да спазват въведените противоепидемични мерки, както и че са запознати с рисковете от заболяването COVID-19.