икони
Снимка: Община БургасИзточник: БТА

Остров Света Анастасия представя изложба на икони по повод 10-годишнината от своето благоустройство

Бургаският остров Света Анастасия кани жителите и гостите на града на изложба с икони от Тошко Вачев и Джанета Русева. Експозицията се осъществява във връзка с отбелязването на 10 години от благоустройството на острова и посрещането на неговите първи туристи, съобщават от пресцентъра на Община Бургас, която е собственик на острова.

Изложбата се открива на 1 май. Тя е разположена в преддверието на островния параклис, където ще остане до края на летния сезон.

Иконописецът Тошко Вачев е единственият бургазлия, роден в един от символите на града – построената през 1903 г. Кула на фаропазача, която в миналото е била централен вход на пристанище Бургас, гласи още съобщението. Творческият път на художника започва преди 28 години, в които Вачев има създадени над 1000 икони, част от които са дарени на различни каузи.

Джанета Русева е възпитаник на школа по батик, а между 2012 и 2015 година изучава специалност „Иконопис и стенопис“ в школа за византийска иконопис и стенопис в Атина. Член е на „Юнеско – Атина за изкуство и култура“, както и на Дружеството на бургаските художници и на Българското иконографско сдружение.

Както БТА съобщи, от началото на тази година сред най-новите атракции край острова са мраморни параклис и статуя с човешки ръст на света Анастасия Фармаколитрия. Тя бяха поставени от клуб „Приятели на морето“ на морското дъно на около 15 метра дълбочина и на около 400 м. североизточно от остров Света Анастасия. Атракцията е насочена към любителите на гмуркането с подходяща техника.

БТА припомня, че остров Света Анастасия е собственост на община Бургас и бе реставриран по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013“: „Културно – историческото наследство на остров „Света Анастасия“ и гр. Бургас – атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация“. Островът за първи път посрещна туристи през лятото на 2014 г.