веломаршут Дунав Ултра веломаршут Дунав Ултра
Снимка: dunavultra.comИзточник: БТА

Основателят на веломаршрута Дунав Ултра Борис Бегъмов: Това е уникално по рода си преживяване

„Два дни Видин живее под знака на най-популярния веломаршрут на Балканите „Дунав Ултра“. Първите велосипедисти от България и Румъния вече пристигнаха в дунавския град, където от рано в съботния ден започна регистрацията на участниците“, каза за БТА Борис Бегъмов, основател на „Дунав Ултра“.

Той уточни, че деветото издание на велопохода, който няма състезателен характер, се провежда под наслов „Реката, Добруджа и морето 2022“, а близо 160-те участника ще преминат по 700 километров маршрут, 110 населени места от Видин, по поречието на река Дунав, през Добруджа до крайната точка – с. Дуранкулак.

Бегъмов допълни, че мащабното начинание тази година са подкрепили рекорден брой общини – 12. „Пътешестването по маршрута „Дунав Ултра“ с велосипед е уникално по рода си преживяване“, заяви още Борис Бегъмов.

Пред стените на единствената в страната изцяло запазена средновековна крепост в страната „Баба Вида“, в съботния ден е оживено – видинчани, гости, туристи, велосипедисти с интерес разглеждат щандовете, които организаторите на „Дунав Ултра“ са подготвили за да популяризират велопохода и красотите на България, видя репортер на БТА., а множеството активности, съпътстващи велопохода са обединени под надслов „Баба Вида Арена“.

Най-много бяха посетителите на павилиона на Министерството на туризма, където младежи в стилизирани народни носии представяха материали с най-интересните туристически дестинации в цялата страна. Те подаряваха туристически и промоционални материали на всички общини – партньори на събитието и маршрута „Дунав Ултра“.

Пред крепостта „Баба Вида“ специално са издигнати 4-метрови флагове с имената на населените места – села и градове, през които ще премине походът. „На знамената е поставен гербът на всяка община, а всички те ще бъдат позиционирани на предварително избрани места – Контролни точки, в представителни зони в централната част на населените места, откъдето маршрутът преминав“, допълни Бегъмов.

„Участниците през цялото време на своето пътуване ще споделят снимки с флаговете, популяризирайки по този начин имената на населените места в и извън пределите на България. Флагове ще има издигнати във Видин, Мизия, Оряхово, с. Лесковец, с. Остров, с. Крушовене, с. Байкал, с. Гиген, Гулянци, Никопол, Белене, Две могили, Русе, с. Сребърна, Силистра, Генерал Тошево и с. Дуранкулак“, уточни Борис Бегъмов.

На 28 август 2022 г. в 8:30 часа кметът на Видин д-р Цветан Ценков даде старт на велопохода от централния площад „Бдинци“ и поведе колоната от велосипедисти по 700-километровото трасе по поречието на река Дунав, през Добруджа, до крайната точка – с. Дуранкулак.

Събитието се провежда с подкрепата на: Министерство на Туризма и общините: Видин, Мизия, Оряхово, Долна Митрополия, Гулянци, Никопол, Белене, Две Могили, Русе, Силистра, Генерал Тошево и Шабла. Проектът е сред водещите инициативи за развитие на туризма по поречието на Дунав, подкрепени на Фондация Америка за България. Министерството на туризма, общини и колоездачи се обединяват с една обща цел – популяризиране на населените места по северната граница на България, чрез веломаршрута „Дунав Ултра“.