Русенско Поломие
Снимка: Община РусеИзточник: БТА

Организации и институции обединяват усилия за облагородяване на Русенското Поломие и развитие на туризма

Обществен съвет към инициативата „Заедно за Поломието“ беше създаден в Русе на 11 април 2024 г. За негов председател бе избран областният управител Данаил Ковачев. Целта е облагородяване на Русенското Поломие и привличането на повече туристи.

На състоялата се среща с представители на общини, малки населени места, туристически клубове и дружества Ковачев заяви, че областната управа ще помага за осъществяване на предстоящите до края на юни инициативи.

Приоритет сред тях е организирането на акции по всички регистрирани маршрути с обща дължина от 160 километра в Русенското Поломие. Дейностите ще бъдат насочени към осигуряване на по-добра проходимост, почистване от битови отпадъци и допълване на маркировката.

Предвижда се да бъдат поставени и 35 нови указателни табели. Специално внимание ще бъде отделено и на обезопасяването на опасни участъци от по-често посещаваните маршрути, а също и на подмяната на амортизирани и неугледни вече на вид указателни стрелки и табла.

Заместник-председателят на спортното туристическо и природозащитно дружество „Академик“ в Русе Стефан Георгиев коментира, че целта е да се привлекат много туристи от страната и чужбина в Русенското Поломие. По думите му идеята на този обществен съвет е да има по-добра комуникация между различните заинтересовани институции и организации.

„Ще има и атракции. Обновили сме също три моста. Тепърва ще имаме информация колко туристи годишно посещават Русенското Поломие. Създали сме списък с легловите бази и ресторанти. Най-вече сме се концентрирали върху маршрутите – да са почистени, да има хубави информационни табла на два или три езика, сред които и румънски, да се поставят и пейки“, обясни Георгиев.