Старият Несебър Старият Несебър
Снимка: община НесебърИзточникв-к Черноморски фар

Определиха най-атрактивните туристически обекти в трансграничия регион България – Турция

Анкета определи най-атрактивните туристически обекти в трансграничия регион България – Турция

Анкета сред турски туристи в двете области Одрин и Къркларели постави центъра на Бургас и неговата Морска градина сред най-важните и интересни туристически обекти за посещение от тях, съобщава в-к „Черноморски фар„. Това сочи проучване, правено сред жители, които са посещавали Бургас, Ямбол, Хасково.

Данните бяха изнесени по време на кръгла маса, проект „Съвместни инициативи за промоция на трансграничия регион България – Турция като атрактивна туристическа дестинация -Joint tour“. Проектът се реализира със средства по програма „Интеррег – ИПП България – Турция 2014-2020 г.“ и се изпълнява от Бургаска регионална туристическа асоциация.

Целта му е да се разработят туристически пакети и маршрути, които да популяризират трансграничния район България-Турция като туристическа дестинация, ще бъдат организирани три промоционални тура от петте области от българска и турска страна – Бургас, Ямбол, Хасково, Одрин и Къркларели.

За тази цел е проведена анкета сред туристи както в българска страна, така и в турска, чиито данни сочат интересни тенденции за туризма. 76 предложения са дали анкетираните българи, те се свеждат до 36 обекта в българския обхват на проекта.

На първо място от туристическите обекти туристи от Бургас, Ямбол и Хасково са поставили Националния архитектурен резерват „Кабиле“ до Ямбол, който отскоро приема гости, но явно бързо е набрал скорост. На второ място е остров „Света Анастасия“, като желано място за посещение и разпознаваема атракция, следва Старият Несебър. Четвъртото място е за Александровската гробница.

На първо място от турските туристически обекти българите са поставили най-посещавания в тази част на Турция – джамията „Селимие“ в Одрин, която е най-голямата в Турция. Следват двете църкви там – „Св. св. Константин и Елена“ и „Свети Георги“, Музеят на здравето. Интересни предложения за маршрути в трансграничния район са дали анкетираните.