Акве калиде Акве калиде
Снимка: Община БанскоИзточник: БНР

ОП „Туризъм“ в Бургас отчита успешна първа година на Демонстрационния СПА център в Акве Калиде

Не само бургазлии, но и гости от цялата страна и чужбина са сред посетителите на Демонстрационния Аква център в туристическия комплекс Акве Калиде край Бургас. Една година след откриването на СПА центъра от общинско предприятие „Туризъм“ отчитат добра посещаемост.

„Интересното е, че мястото се посещава не само от български туристи, а най-вече от руско говорещи туристи. За ранния летен сезон имахме и доста полски туристи, които идват да разгледат предимно експозиционния център – цяло лято имаше доста такива групи, но за СПА центъра са изключително руско говорещи. Те са и постоянни посетители на с карти за цели курсове от процедури“, посочи директорът на ОП „Туризъм“ Радовеста Стюърт.

„Има търсене, има посещения, ние сме доволни и тук не трябва да говорим за чисто финансово изражение, но и за това, че даваме възможност на всички да използват минералната вода. Когато поддържаш един аква център с изцяло ползване на минерална вода, термално да го поддържаш на една добра температура, без да използваш друг, освен геотермалния източник се оказа едно предизвикателство, но се справихме“

Освен СПА центъра и басейна с изцяло минерална вода, на интерес се радва и музейната експозиция, която представя за първи път на едно място най-атрактивните артефакти, намерени в античния и средновековен град Акве Калиде. Те са от различни периоди от античността до османския период. Мястото е подходящо и за отдих, тъй като наблизо е парка на Минералните бани.

Работата на Демонстрационния аква център е целогодишна и тъй като температурата на водата там е 36 градуса неговия активен сезон сега предстои, допълни още Радовеста Стюърт.