Летище Варна през пролетта Летище Варна
Снимка: Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт АДИзточник: БТА

Около 3.2 милиона пътници очакват летищата във Варна и Бургас през 2022 година

Очакванията са през 2022 година през летищата във Варна и Бургас да преминат около 3,2 милиона пътници, каза на 27 септември 2021 г. във Варна Франк Кванте, главен изпълнителен директор на оператора на двата аеропорта „Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт“ АД, който сред участниците в петото издание на форума „Туризъм експо – дестинация Варна“.

Той уточни, че броят на пасажерите, преминали през двете летища през тази година, е удвоен в сравнение с 2020 г. През 2020 година пътниците на двете летища бяха 1 милион, през тази година са 2 милиона, обясни Кванте. Той допълни, че аеропортът във Варна е с по-добри резултати в сравнение с южния крайморски град.

През август, който е традиционно най-силният месец за двете летища, трафикът е достигнал до 60 процента от този през силната 2019 година, каза още Кванте. По думите му по този показател обаче Гърция и Турция с по-добри резултати, което означава, че страната ни трябва да засили рекламата си на чуждите пазари.

В отговор на въпрос за целогодишните полети от двете морски летища Кванте посочи, че през зимата във Варна има по-силен трафик, отколкото в Бургас. Той изрази съжаление, че една от нискотарифните авиокомпании прекратява част от своите маршрути от и до южния крайморски град. Хубаво е, че нова авиокомпания ще осъществява ежедневно полети Бургас-София, допълни Кванте. За Варна той посочи, че трафикът през зимата е сравнително устойчив и са планирани полети до 20 дестинации, като има шанс броят на пасажерите през предстоящите месеци да бъде по-голям от този през същия период на 2019/2020 г.