плаж в Гърция плаж в Гърция
Снимка: PixabayИзточник: БНТ

Около 20 000 българи ще пътуват до Гърция за Великден

Около 20 000 българи ще пътуват до Гърция за Великден по данни на Института за анализи и оценка на туризма за БНТ.

Повечето хотели и къщи за гости в южната ни съседка обаче ще останат затворени на този етап и ще отворят в средата на май.

Цените на нощувките в тризвезден хотел в предпочитаните курортни градчета в Северна Гърция започват от 30 – 40 Евро на вечер.

Плажовете все още са пусти, а баровете и ресторантите са затворени. Те ще отворят в понеделник, 3 май, но с ограничено работно време.

В столицата Атина и областта Атика много от храмовете решиха да вземат допълнителни предпазни мерки в дните на Страстната седмица.

Мобилни екипи извършват бързи тестове за коронавирус пред църквите в Атина и областта Атика в Гърция. Целта е да се засили сигурността, особено за тези, които работят в храмовете предвид ежедневния им контакт с вярващите.

„Дадена ни е възможност да защитим нашите хора и да представим по-добър образ на църквата по време на тези дни от Страстната седмица. Чрез тази възможност за присъствие и същевременно предпазване както за нас така и за вярващите, това е отговорност, за която църквата ни даде насоки от самото начало“, каза Теологос Александракис, който е свещеник в Атина.

Свещениците се надяват, че с тези бързи тестове всичко ще мине гладко до Възкресение. Все пак, експерти препоръчват на посещаващите църковните служби да носят по две маски, поставени една върху друга, за да се предпазят по-успешно от инфекция.

Много от гърците няма да могат да се възползват от хубавото време по Великден, нито пък ще могат да отидат на плаж. Още в края на миналата седмица полицията изгради пропускателни пунктове по магистралите около Атина и останалите големи градове.