летище Бургас летище Бургас
Снимка: летище БургасИзточник: БНР

Около 15 % спад на полетите отчитат на Летище Бургас

По-слаб сезон с около 15 % в сравнение с миналата година отчитат на Летище Бургас. Въпреки това се наблюдава увеличение на пазара от Великобритания, Чехия, към края на годината се очаква да има ръст от Израел, обясни изпълнителният директор на бургаското летище Георги Чипилски за БНР-Бургас на 8 юли 2019 г.

„За Великобритания ръстът е около 9 %, а за Чехия е около 4 %. Трябва да се има предвид, че месеците юли и август са пиковите месеци за Бургас. По план очакваме да компенсираме спада в пазарите от другите страни“, обясни той.

Чипилски посочи, че най-голям отлив тази година има от Германия. „До момента спадът от там е близо 44 %, а от Русия е 10 %“, поясни той. Отлив се наблюдава и от полския пазара. Въпреки очаквания спад до края на сезона с около 8-9 %, тази година отново се очаква Летище Бургас да посрещне тримилионен пътник. „Планът, който имаме за момента е за 3 700 000 пътници до края на сезона“, уточни Чипилски.

Една от причините за по-малкото полети е, че нискотарифната компания Ryanair тази година е намалила полетите си към Летище Бургас. В момента компанията поддържа само 3 линии към Полша и Словакия. „Около 200 полета ще изпълни Ryanair тази година. През 2018 г. компанията изгради база на Летище Бургас, но в края на годината, те силно редуцираха програмата си“, обясни директорът на бургаското летище. Той допълни, че преговорите с компанията по първоначалната идея за поддържане на целогодишни линии продължават. Към момента обаче е ясно, че за тази година със сигурност Ryanair няма да поддържа линии през зимните месеци.

Георги Чипилски допълни, че през тази година има 9 нови авиокомпании на Летище Бургас. Те са от Великобритания, Русия, Украйна, България, Полша, Норвегия и Германия. Според него, това е добър знак за развитието на пазара и за интереса към Летище Бургас. Чипилски допълни, че авиокомпаниите се съобразяват с интереса на туристите към самите региони. „Тази година голяма част от туристите отново се върнаха към традиционните пазари като Турция, Гърция, Египет също се отвори тази година. Трябва да се положат много усилия от страна на всички в туристическата верига, за д бъдат отново привлечени тези пътници към нашия регион“, обясни той.