Националната астрономическа обсерватория Кулата на телескопа в Националната астрономическа обсерватория „Рожен“
Снимка: П. МаркишкиИзточник: агенция Фокус

Около 14-15 хил. туристи годишно посещават Националната астрономическа обсерватория „Рожен“

На година около 14 – 15 хил. туристи посещават обсерваторията, като това никак не е малко за обект като нашия, защото пътят свършва при нас. Това каза в интервю за радио „Фокус“ – Смолян директорът на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ Никола Петров.

„Трябва човек съвсем целенасочено да тръгне към нас, за да ни посети, не може пътьом да спре и да се отбие при нас. Хубаво е, че има интерес. Оптимистичното е, че хората не са загубили целия си ентусиазъм от новото време и от това да учат и да знаят. Идването им и при нас означава, че те се интересуват и искат да се докоснат до нещо, което е част от нашето развитие и на цивилизацията като цяло“, добави Петров.

По думите му, личното му желание е да покажат много повече.

Петров отбеляза, че сградата на обсерваторията не е ремонтирана основно от 40 години и е поредния обект от национален мащаб, който се руши и нещата са все по-зле.

„На базата на помощта, която ни беше оказана на местно ниво, това е първата година от 6-7 години насам, която не завършихме на червено. Ние имаме парите, с които да можем да вършим работата си или да съществуваме. Нямаме обаче онези средства, на които можем да разчитаме за нововъведения и да правим новите неща. Да се развиваме в правилната насока със стъпките, с които се развиват страните от Западна Европа. Засега очакванията ни са свързани с тази европейска карта 2020, първото гласуване на която ние сме в конкурсите и сме спечелили с още няколко научни организации. Тези обещания и гласувания са от 2011 г., но досега тези пари ги няма. Обещава се, че всеки момент ще дойдат, но ги няма“, каза още Никола Петров.