Източник и снимка: МТ

Официално е открита скулптурата „Танц на слънцето“ като символ на Япония в България

Заместник-министърът на туризма Любен Кънчев участва в официалното откриване на скулптурата „Танц на слънцето“ като символ на Япония в България. От името на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова той приветства участниците и организаторите на церемонията.

Това събитие отбелязва поредна крачка в развитието на дългогодишното българо-японско партньорство в различни обществени сфери, каза зам.-министър Кънчев. И допълни, че страната на изгряващото слънце ще бъде представлявана в нашата слънчева страна от едно динамично произведение на изкуството – така, както динамично се развиват и взаимоотношенията помежду ни.

Зам.-министърът коментира, че расте броят на японските туристи, като основно вниманието им е към богатото минало на българския народ, обичаите, традициите и фолклора ни, към розобера, млечните и етеричните продукти, към СПА услугите и здравословния начин на живот. През предкризисната 2019 г. България е посетена от над 11 хил. японски туристи, реализирали близо 15 хил. нощувки в хотели. Въпреки световната пандемия от коронавирус и затруднените пътувания за първите 10 месеца от 2020 г. са отчетени над 1760 регистрации на японски туристи в места за настаняване у нас.

Официални гости на церемонията бяха Н. Пр. Хироши Нарахира, извънреден и пълномощен посланик на Япония, Йорданка Фандъкова, кмет на София, доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на Столична община за култура, образование, спорт и младежки дейности, Малина Едрева, общински съветник и председател на ПГ на ГЕРБ/СДС, Тодор Тодоров, автор на скулптурата и Боян Жеков, председател на клуб „Приятели на Япония в България“.

Първите контакти между двете страни започват преди 111 години и тази скулптура е символ на дългите и добри взаимоотношения и приятелство, заяви Н. Пр. Хироши Нарахира. Г-н Чобанов посочи, че скулптурата се намира не далеч от мястото, където половин век разцъфтяват японските вишни и по думите му тя ще заживее в сърцата на столичани и гостите на града.