Одрин фонтан в Одрин
Снимка: Ahmet UsalИзточник: БГНЕС

Одрин се готви за Гергьовден, хотелите са пълни

Българската църква „Св. Георги“ се готви да посрещне гости и миряни за храмовия празник на 6 май, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Енорийският свещеник Александър Чъкърък заяви, че специално за тържествената служба ще пристигнат Старо-загорският митрополит Киприян и архиепископът на Атина Йероним, както и множество миряни от Тракийските дружества от България.

Властите в Одрин са сериозно притеснени поради очаквания наплив на гости за празненствата за Хъдърлез и Какава, а в момента няма нито едно свободно място по хотелите.

Веселията за Какава на 5 май ознаменуват началото на пролетта и се провеждат всяка година в Одрин и Лозенград /Къркларели/. Празникът е известен като цигански, но вече е международен фестивал, поддържан от областния управител и кмета на Одрин. Той трае цяло денонощие и прелива в Хъдърлез, а това е влязло в книгата на ЮНЕСКО като уникален за човечеството празник, уточниха от общинската дирекция по културата.

„Очакваме 60 000 души, докато миналата година броят им беше 30 000. Всички налични 4 000 места в хотелите и пансионите в Одрин са резервирани отпреди 6 месеца и в момента няма нищо свободно. Ще има много хора от България и Гърция“, посочи директорът Ахмет Хаджъоглу.

Прогнозата му е, че в града ще пристигнат около 300 автобуси и стотици леки автомобили, поради което е призовал представителите на всички сектори да бъдат готови да посрещнат двойно повече хора в сравнение с миналата година. Създава се организация като за извънредна ситуация, търсим свободни места за настаняване по частните къщи, допълни той.