из стария град Пловдив из стария град Пловдив
Снимка: Юлиана НиколоваИзточник: Марица

Очакват 2 милиона туристи в Пловдив през 2019 г.

Какви са ползите за Пловдив от Европейска столица на културата, за която градът се подготвя вече четири години?

Кметът Иван Тотев е убеден, че освен над 300 културни събития, планирани за 2019 г. от фондация „Пловдив 2019“, с успешното домакинство градът ще спечели огромен имидж като един от значимите културни центрове в Европа и забележителна туристическа дестинация. А това ще гарантира по-висок стандарт на живот. Според прогнозата на кмета два милиона туристи ще посетят Пловдив догодина по време на Европейска столица на културата. Всички те ще оставят пари в местната икономика – заведения, магазини, хотели, музеи, галерии, транспорт.

„Пловдив вече печели популярност в България и извън страната, като само през тази година градът е посетен от един милион туристи. С провеждането на успешната Европейска столица на културата имиджът със сигурност ще се умножи. Това е предвестник на други печалби – предпочитано място за инвестиции, развитие на местната икономика и туризъм, а съответно и по-висок стандарт на живот“, коментира Иван Тотев, цитиран от в-к Марица.

Според кмета всяко провеждане на масови мероприятия, конференции, фестивали, конкурси, какъвто беше например, за виното, се дължи и на безспорния факт, че в града има какво да се види, той е интересен със своята старинна архитектура и предлага богата култура. „Това носи ползи и в местната икономика. Според анализа на социолози само от рок фестивала, който през лятото се проведе в Пловдив, приходите в града са за милиони левове, което е в пъти повече, отколкото общината е инвестирала в това събитие“, коментира градоначалникът.

В дните на фестивала собствениците на заведенията около Гребния канал са правили хиляди левове дневен оборот, зареждайки няколко пъти. Ресторантите, кафенета и хотелите бяха пълни, а още три месеца преди събитието местата бяха резервирани. Подобна картина е и по време на световните първенства, които се провеждат в града.

„В Пловдив се забелязва тенденция за строителство на нови хотели. Бившият РУМ „Евмолпия“ на ул. „Капитан Райчо“ ще стане хотел, след като наскоро Експертният съвет за устройство на територията одобри проекта. Срещу църквата „Св. Петка“ на бул. „Княгиня Мария Луиза“ се строи хотел. Инвеститорите няма да влагат милиони левове, ако не усещат, че градът има перспективи“, счита Тотев.

Кметът посочва, че в Пловдив се наблюдава строителен бум, имотите поскъпват, приходите в градския бюджет растат, без да се увеличават местните данъци и такси.