пристанище Варна пристанище Варна
Снимка: Юлиана НиколоваИзточник: телевизия Черно море

Очаква се силен септември 2017 за туризма във Варна

Очакваме силен септември за туризма във Варна и региона. Прогнозите са за наплив на летовници от България и Румъния. А основанията – топло време, спокойно море и ниски цени по морето през следващия месец. Това заяви за телевизия „Черно море“ проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

През август стая в хотел на първа линия се предлага средно за 160 лв. на ден с олинклузив. През септември офертите ще паднат наполовина и ще достигнат 70 лв., прогнозира проф. Маринов.

Освен това в нашия регион има и по-нискокатегорийни хотели, които предлагат летуване на полупансион за 34-40 лв. на ден. Всичко това превръща Варна и курортните комплекси в атрактивна дестинация и през септември, добави той.

Според проф. Маринов очакванията за силен летен сезон се оправдават. По данни на хотелите броят на нощувките надвишава този от предишната 2016 година. Варна отчита ръст на туристи спрямо миналото лято.

Това е добре с оглед на факта, че Турция се връща на туристическия пазар. Ръстът на летище Анталия за преминали пътници за юли т.г. е 38%, на летище Бургас – около 4%. А Варна е с 10% увеличение на туристопотока. Това е важен показател, че се справяме добре с конкуренцията. Очакванията са у нас през септември да почиват близо 1,6 млн. души, обобщи проф. Стоян Маринов.