храм в Камбоджа храм в Камбоджа
Снимка: PixabayИзточник: БТА

Очаква се до края на 2023 година Камбоджа да посрещне около 5 милиона чуждестранни туристи

Очаква се до края на тази година Камбоджа да посрещне около 5 милиона чуждестранни туристи в рамките на кампанията „Посетете Камбоджа“, предаде камбоджанската новинарска агенция АКП.

Това представлява увеличение от 120%, а местните туристи ще достигнат до 17 милиона, посочва премиерът Хун Манет в посланието си по случай Световния ден на туризма, който се отбелязва днес. Очаква се до 2028 г. Камбоджа да постигне целта да привлича 8 милиона посетители от чужбина годишно.

Хун Манет заяви, че през първите осем месеца на 2023 г. Камбоджа е посрещнала над 3,5 милиона чуждестранни туристи, което представлява увеличение от 250,8 % в сравнение със същия период през предходната година.

Премиерът подчерта и ролята на туризма в подкрепа на зеленото икономическо развитие, както и разглеждането на нови инвестиционни модели за устойчиво развитие на туризма.

През последното десетилетие туристическият сектор на Камбоджа се развива с пълна сила, но за съжаление през последните три години растежът на този сектор беше почти изцяло спрян заради ковид пандемията, която сериозно засегна социално-икономическото развитие в света, добави Хун Манет.