Общините Смолян и Брезово са най-новите членове на Фонда за развитие на летище Пловдив

Общините Смолян и Брезово са най-новите членове на Фонда за развитие на летище Пловдив. Решение да влязат в него взеха общинските съветници на населените места на свои заседания, съобщиха от летището. По този начин администрациите ще подкрепят откриването на нови полети до региона.

В момента седмично от летище Пловдив се изпълняват 12 полета от Лондон, Белфаст и Манчестър.

Напреднали са преговорите за разкриване на нови авиолинии и до испанския град Малага и втория по големина град в Англия Бирмингам. Принос за това има Фондът за развитие на летище Пловдив, в който членуват вече 11 общини – Пловдив, Смолян, Чепеларе, Родопи, Сопот, Калояново, Куклен, Хисаря, Съединение, Садово, Брезово и три юридически лица, частни дружества – „Пампорово“ АД, Гранд хотел Пловдив, сдружението с нестопанска цел „Фонд Феникс“.

„За разкриването на нови авиолинии са необходими финансови стимули за авиокомпаниите. Летището е държавно и може да инвестира в инфраструктура, но не може да отдели средства за стимули и споделен риск на авиокомпаниите. Фондът е този, който може да го направи“, коментира изпълнителният директор на летище Пловдив Дойчин Ангелов.

Възможностите за подкрепа на нови авиолинии проучват и от българските общности във Франция, Испания, Италия, Германия, Австрия, Норвегия и Кипър.

Заради големия брой запитвания с желание за нови авиолинии, Фондът за развитие на летище Пловдив обявява началото на кампания за подкрепа на откриването на директни полети от летище Пловдив до различни дестинации в Европа. „Смятаме, че това ще бъде важна стъпка към подобряване на въздушния транспорт в региона и ще допринесе за по-лесния достъп на българите до родните им места, свързаността с техните близки и развитието на туризма“, коментират от Фонда за развитие. Всеки желаещ да се включи може да изпрати сума чрез набирателната сметка на Фонда за развитие на летище Пловдив.