Монтана работна среща на кметовете на общините Монтана и Медиана
Източник и снимка: Община Монтана

Общините Монтана и Медиана правят втори проект за културен туризъм

Община Монтана започва нов проект в сферата на културния туризъм със сръбската община Медиана, Ниш. Кметовете на двата града Златко Живков и Небойша Костич представиха на 25 ноември 2019 г. какво ще бъде направено през следващите 12 месеца.

Община Монтана има добър опит от 15 проекта, изпълнени по програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия, заяви Живков. Той припомни, че Медиана е една от трите сръбски общини, партньори на Монтана. Настоящият проект, с името „Танцуваме и играем заедно”, е насочен към младите хора, културното им развитие и възможностите им да създават изкуство.

Двете общини са работили заедно и по-друг проект за трансгранично сътрудничество, чрез който в Монтана бе закупена сцена за концерти на открито. През следващата година ще бъде създадена мрежа „Младите творци за устойчиво развитие” и разработена уеб платформа за взаимодействие между различни артисти. Ще се организират съвместни изяви и форуми за изкуство и култура. Ще бъде закупено музикално оборудване и сценични костюми за танцови състави от двата града. Стойността на проекта е 146 хиляди евро, които Монтана и Медиана ще разделят за изпълнение на предвидените дейности.