Батак инициативата „Денят за вас“ в Батак
Източник и снимка: Министерство на туризма

Общините Батак и Велинград привлякоха млади хора в музеите и архитектурните си паметници с инициативата „Денят за вас“

Ученически групи, студенти и български туристи се включиха в инициативата на Министерството на туризма „Денят за вас“ в Батак. В сряда – 5 февруари с вход свободен бяха Исторически музей – Батак, Балинова и Шарова къща.

Десетки посетители разгледаха експозицията на Историческия музей, като се запознаха с богатата колекция снимков и документален материал, оригинални експонати от древността, Средновековието, епохата на Възраждането, Априлското въстание 1876 г, новата и най-нова българска история.

Близо три пъти повече от обичайното са посетители в деня на отворени врати отчетоха представителите на местния исторически музей в града. Според тях инициативата е успешна и предизвиква интереса на туристите и привлича много млади хора.

В средата на седмицата врати в Батак отвориха и Балинова и Шарова къща, които са архитектурни и исторически културни ценности от епохата на Възраждането, образец на традиционната баташка архитектура. Експозицията в тях представя традиционната народна култура, бит, поминък, празници, обичаи и обреди на батачани от края на ХІХ и първата половина на ХХ век.

Община Велинград пък се присъедини към инициативата на 6 февруари с вход свободен в Историческия музей. Въпреки зимната обстановка гости от различни региони и български студенти се запознаха с вековната история на обекта и съхраняваните в него свидетелства за хилядолетното минало на Северозападните Родопи.

Представителите на регионалния музей във Велинград коментираха, че „Денят за вас“ се приема с интерес, а посетителите са останали впечатлени от експозицията в обекта. Тя е съставена от 21 хил. археологически находки, предмети от стария бит, икони, старопечатни книги, лични вещи и архиви на известни личности, снимки и документи. Туристите в Историческия музей са получили и специален юбилеен вестник посветен на 110-та годишнина от отварянето на забележителността.

Зимното издание на проекта „Денят за вас“ стартира в Смолян на 18 януари 2020 г., като стотици гости и жители посетиха обектите включени в инициативата. Интересът беше много голям, а посетителите в забележителностите бяха два, дори три пъти повече от обичайното. През февруари и март в инициативата на Министерството на туризма заявиха желание да участват редица общини, сред които Банско, Белово, Белоградчик, Брацигово, Враца, Елена, Копривщица, Кюстендил, Ловеч, Сливен, Троян и Чепеларе.