Русе Русе
Източник и снимка: Община Русе

Община Русе изгражда географска информационна система в полза на гражданите

Община Русе изгражда географска информационна система в полза на гражданите. Това съобщиха от кметството в крайдунавския град.

Мащабният проект ще представлява ГИС-портал с интерактивни тематични карти, съдържащи слоеве с актуални пространствени данни за общината от различните сфери на обществения живот – икономика, култура, комунални дейности, строителство, екология, туризъм.

Системата ще бъде безплатна и достъпна за гражданите. Тя ще бъде поместена на сайта на общината, както и в различните категории на отделните дирекции и общински дружества.

С нея русенци ще могат да правят денонощно редица справки, което би спестило на тях и на администрацията средства и времеви ресурс.

До момента е изградена структурата на уеб базирани приложения с приоритетен статус като общ устройствен план, строително-ремонтни дейности, временна организация на движението, кадастър и регулационни планове, социална инфраструктура – училища, детски градини, данни от отделите „Транспорт“, „Управление на собствеността“ и „Инвестиционно проектиране“.

Целта е системата непрекъснато да се допълва и развива, като проектът предвижда и внедряването на софтуер, който позволява общинските служители на терен да обновяват на място информацията в картите – например, при ремонтиране на авария, поставяне на нови контейнери за отпадъци или отстраняване на опасни дървета.
Интегрирането на системата се очаква да завърши до края на идния месец.