отличените в конкурса "Иновации в политиката" 2019
Снимка: Институт за иновации в политикатаИзточник: Дневник

Община Рила спечели международно признание с проект за туристи с увреждания

Безплатни екскурзоводи за хора с увреждания, които искат да обиколят туристически маршрути – с такъв проект българската община Рила спечели конкурса „Иновации в политиката“ 2019 на Института за иновации в политиката.

Отличието е в категория „Цивилизация“ и е първата награда за България за трите години от основаването на наградата. Тази година общо 6 проекта от страната бяха сред 80-те финалисти в 8 категории.

Идеята на община Рила е осъществена от кмета Георги Кабзималски и зам.-кмета Лазар Чавков, който прие наградата на церемония в Берлин снощи. 30 икономически неактивни лица са били обучени да действат като асистенти на туристи с увреждания. През сайта на проекта всеки желаещ може да резервира помощник за един от осем маршрута.

Целта на наградата е да отличи най-добрите практики в политиката в различни европейски държави и да стимулира обмена на знания между партньорите. „Вдъхновяваме се от иноваторите в политиката – независимо от това на какво ниво и от коя партия са част – които са демонстрирали смелостта да навлязат в нови територии и да постигнат резултати“, казват организаторите. Според тях загубата на доверие в политиката е непосредствена заплаха за европейското общество.

Наградите имат осем категории: демокрация, работа, екология, човешки права, просперитет, общност, качество на живот и цивилизация. Оценките на проектите се дават от жури от 1000 европейски граждани, кандидатствали за позициите и избрани на случаен принцип.

Институтът е съставен от „надпартийна група от обикновени граждани“ – сред които предприемачи, бивши политически специалисти, хора на изкуството, експерти в рекламата и други активни граждани.

Зам.-кметът на община Рила Лазар Чавков разказа пред „Дневник„, че идеята е била да се оползотвори туристическия потенциал като едновременно се помогне на две уязвими групи – икономически неактивните и хората с увреждания.

Около Рила има „28 високопланински езера, множество чисти реки и потоци, една изключително добре запазена природна среда. Другото богатство на общината е културно-историческото ѝ наследство – Рилският манастир като световен паметник на културното наследство е, разбира се, най-популярният обект. Цялата зона около манастира също е защитена. Като действащ манастир той е и под егидата на ЮНЕСКО. Освен манастира, изключително ценен паметник е църквата „Свети Архангел Михаил“, един сравнително наскоро разкрит културен паметник от национално значение, която пази стенописи от 12-ти век. Нещо, което много рядко може да се види в България в такъв обем и толкова добре запазено. Сградата е с история от 9 века над земята и може би още толкова под земята, която за жалост не е проучена“, каза Чавков. „Третото най-голямо богатство, разбира се, са хората на общината – едни изключително сърдечни, отворени хора, обичащи изключително много родния си край.“

„Идеята беше да използваме тоя туристически потенциал, за да може да носи приход на оная част от хората, които са най-уязвими на пазара на труда“, обясни Чавков.

Той признава обаче, че проектът се изправя и пред трудности. „Разбира се, първата пречка беше бързата им демотивация да продължат да работят в тая посока, тъй като не носи директни преки приходи за тях“. По думите му огромна част от хората вече не проявяват интерес. Проблем и е да се стигне до потенциалните туристи. „Една немалка част от хората с увреждания са хора, които са с нисък социален статус, с ниски доходи и не могат да си позволят за собствена сметка да пътуват въобще където и да било, камо ли да стигнат, да речем, до Кирилова поляна, където има изградено съоръжение за хора с двигателни увреждания, което може би е единственото в България на 1200 метра височина в невероятно красива местност. В съседната община също има един туристически обект, Стобските пирамиди, земни образувания, около които е изградена пътека за хора с увреждания“, казва той. По думите му туристическият бизнес също не е ориентиран към тази група хора. „Почти всички хотелиери и ресторантьори на територията на общината нямат готовност да приемат подобен вид клиенти.“