Обща позиция от НБТ и БТК относно въвеждане на задължителен PCR-тест за влизащите в страната туристи от Европейски съюз и трети страни

Писмо с обща позиция на Националния борд по туризъм и Българската туристическа камара беше депозирано до г-жа Марияна Николова, Вицепремиер и Министър на туризма, на 26 януари 2021 г. Текстът на писмото гласи:

На любезното внимание на:
Г-жа Марияна Николова, Заместник министър-председател по икономическата и демографска политика и Министър на туризма на РБ

Копие до:
Проф. Костадин Ангелов, Министър на здравеопазването на РБ

Копие до:
Проф. Венцислав Мутафчийски, Председател на НОЩ

ОТНОСНО: Въвеждане на задължителен PCR-тест за влизащите в страната туристи от Европейски съюз и трети страни

Уважаема г-жо Вицепремиер и Министър на туризма,
Уважаеми г-н Министър,
Уважаеми Проф. Мутафчийски,

Обръщаме се към Вас от името на Българската туристическа камара и Националния борд по туризъм във връзка с появилата се на 25.01.21 г. по медиите информация за въвеждане на задължителен PCR-тест за влизащите в страната туристи от Европейски съюз и трети страни.

Бихме искали да заявим, че това неминуемо ще доведе до крах за зимния туризъм. Превенцията от разпространението на вируса може да бъде осигурена и с използване на бързи антигенни тестове, които да са на разположение на пристигащите туристи на граничните пунктове и в местата за настаняване.

Хотелите в зимните курорти съвсем скоро отвориха, правейки редица разходи, свързани с изискванията и мерките срещу разпространение на вируса. До края на зимния сезон остават около 40 дни и хотелиерите разчитат на съседните на България страни, за да направят, макар и кратък сезон.

Още с известяването на намерението за въвеждане на гореспоменатото изискване, започнаха анулации. Нашите членове са притиснати до стената и, ако изискването влезе в сила, негативният отзвук ще бъде катастрофален.

Надяваме се да преосмислите Вашето намерение, за да спасите работещите в туристическия сектор, които в противен случай, ще бъдат обречени на фалит.

С уважение,
Красимир Гергов, Председател на УС на НБТ
Георги Николов, Председател на УС на БТК