министър Ангелкова в студиото на БНТ министър Ангелкова в студиото на БНТ
Източник и снимка: БНТ

Обмисля се шезлонги и чадъри да са безплатни при късен летен сезон

Работим в посока късно лято – през юли и август. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в Сутрешния блок на БНТ на 14 април 2020 г. по отношение летния туристически сезон, с оглед ситуацията с коронавируса в страната.

Експерти в министерството разработват кризисна рекламна стратегия. Също така има и примерна схема за ваучери за туризъм, насочени към вътрешния пазар. Ако отпадне концесионното възнаграждение, може да има безплатни чадъри и шезлонги, каза Ангелкова.

Разработват се препоръки към наематели и концесионери по отношение на туроператори, хотелиери и ресторантьори, така че да има оптимално отношение към туристите.

Мобилно приложение ще дава данни къде има свободни шезлонги, чадъри, с информация за хигиенно-санитарните норми. Изтичащите концесионни договори са 54 за цялото Черноморие.

По думите ѝ в момента секторът не работи, като близо 1 млн. души губят работните си места в световен мащаб, у нас има над 70 000 безработни, 23.7% от тях са в сектор „Ресторантьорство и хотелиерството“.

По отношение на мярката 60/40 над 38 000 са запазените работни места, което показва, че мярката дава своя резултат, каза министърът на туризма.

Няма отменени резервации за периода след 15 юни, каза още министър Николина Ангелкова.