мемориален комплекс „Създатели на българската държава” край Шумен мемориален комплекс „Създатели на българската държава” край Шумен
Източник: БТА

Областните управители на Шумен и Варна подписаха споразумение за партньорство в сферата на културата и туризма

Областните управител на Шумен проф. Добромир Добрев и на Варна проф. Андрияна Андреева подписаха днес споразумение за партньорство между двете областни администрации в сферата на културата и туризма в залата на музея в Националния историко-археологически резерват „Плиска“. Обединяващата кауза, по която ще работят двете администрации, е „Популяризиране на туристически обекти и дестинации, подкрепа и опазване на културно-историческото наследство на територията на област Шумен и област Варна“.

Целта е знакови за двете области туристически обекти и паметници от културно-историческото ни наследство да бъдат популяризирани и съхранени като част от дейностите за постигане на устойчив туризъм в двата региона, стана известно по-късно на пресконференция на проф. Добрев и проф. Андреева пред Голямата базилика в Плиска.

„В споразумението, което подписахме, в няколко пункта е написано нашето желание за сътрудничество в областта на културата и историческите събития, в популяризирането на паметници, които имаме в двете области, работата ни с деца и посещението им на културно-исторически забележителности, които има в двете области. Искаме да засилим сътрудничеството, интеграцията и ако може всяко едно събитие, което започва в Шумен да има отзвук във Варна и обратното, както и да наблегнем на неща, които досега са били извън фокуса на вниманието и на обществото, и на туристите. Искаме да покажем места, които са красиви, които обаче незаслужено са останали в страни от туристическия поток и колкото можем да засилим туристическия поток в посока Варна – Шумен и от Шумен към Варна като си сътрудничим в тази посока“, каза на пресконференция областният управител на Шумен проф. Добромир Добрев.

„Давам си сметка, че се намираме на едно свято място в старопрестолната столица – Базиликата, която е дом на вярата, на азбуката и всичко това ни задължава, защото ние, съвременните хора, много добре знаем закодирания код но буквите, на силата, която те носят, на отражението в културата, в традициите, в духовността на всеки един българин. Това са символите, които дават единение, а именно тук сме се събрали днес, защото сме водени от желанието да се обединим, за да покажем както каза и проф. Добрев това, което имаме като културно-историческо наследство, за да може нашите деца да са горди, че живеят на тази територия, да можем да покажем пред света какво имаме“, заяви областният управител на Варна проф. Андрияна Андреева.

Един от първите проекти, които предстоят след сключването на това споразумение е озаглавено „По пътя на вярата и буквите“.

„Ще започнем от тук, от Голямата Базилика в Плиска, ще ви поведем по пътя на вярата и буквите, стигайки до град Варна, до раннохристиянския манастир “Света Богородица” в местността “Пчелина”, защото княз Борис, започвайки от Плиска, е продължил след това своето дело и манастирът във Варна е един от множеството манастири, които са разпространили не само вярата, а и писмеността. Това искаме да покажем на децата ни – тези съкровища по нашите земи”, отбеляза проф. Андреева.

Тя уточни, че проектът ще започне на 11 май – Денят на Шумен, със събития от Голямата Базилика в Плиска „Ще има шествие и събитията ще завършат в местността „Пчелина“, където се намират разкопките на манастира “Света Богородица”, а след това ще се постараем това да стане достояние и на децата, както и да поставим началото на една традиция, включвайки през слисващите години различни събития, поставяйки акцент върху тези две исторически места“, каза още проф. Андреева.

Споразумението предвижда още двете институции да обменят информация, да бъдат реализирани и координирани съвместни инициативи и тематични събития в общините, част от областите Шумен и Варна, да бъдат организирани работни срещи и дискусии за развитие на туризма, както и да бъде оказвано съдействие и подпомагане на дейности на различни организации, насочени към развитие на туризма и опазване на културно-историческото наследство на територията на двете области, допълват от пресцентъра на областната администрация в Шумен.