Призрен, Косово Призрен, Косово
Снимка: Arjan Carjaq Pixabay Източник: БТА

Няма туризъм без популяризиране, институциите трябва да инвестират повече

На второто издание на Международния туристически панаир, който се проведе в косовската столица, председателите на Туристическия съюз от съседните страни подчертаха, че Косово трябва да работи повече за развитието на туризма, тъй като според тях има изключително голям потенциал за развитие на сектора, но е нужна работа в тази посока, съобщи специално за БТА агенция КосоваПрес.

Кметът на община Улцин, Омер Байрактари, заяви пред КосоваПрес, че Косово трябва да работи за подобряване на селския и планинския туризъм, като същевременно добави, че е необходимо да се работи и за подобряване на транспорта, за да се увеличи броят на туристите.

Председателят на Туристическия съюз в Албания, Рахман Каса, изрази надежда, че през следващата година броят на туристите в Косово ще се удвои. Каса заяви, че в насърчаването на туризма основна роля има помощта от страна на държавните органи и призова правителството да осигури повече субсидии в тази област.

Междувременно председателят на Туристическия съюз в Косово Баки Хоти каза, че непрекъснато работят за насърчаването на туризма в различни страни. Хоти заяви, че трябва да се работи повече, за да може Косово да развие мрежа с повече международни партньорства, така че колкото се може повече туристи да идват в Косово.

В изложението, което се проведе в Прищина от 15 до 18 март, участваха над 200 различни туристически компании от повече от 10 държави.