стая стая под наем
Снимка: Виктория БородиноваИзточник: Дарик радио; Труд

Ново изискване за имотите, предлагани през онлайн платформи

Ново изискване за апартаментите, които се предлагат чрез онлайн платформи като Airbnb, Booking, Facebook и други интернет сайтове, предлагат депутати от ГЕРБ. Към законодателните промени, които предвиждат регистрация на имотите за краткосрочен наем, сега се добавя и задължението да се събере съгласието на поне 50% от етажната собственост. Според бранша, ако тези промени бъдат приети, това ще доведе от една страна до драстично намаляване на тези услуги в страната, а от друга до повишаване на сивия сектор, а не до неговото изсветляване, предаде Дарик радио.

Това предложение за промени в Закона за туризма, направено от петима депутати от ГЕРБ начело с Даниела Савеклиева, ще бъде разгледано в сряда от икономическата комисия към парламента, уточнява Труд. Поне половината съседи ще трябва да дадат одобрението си, ако искате да отдавате стая или цял апартамент на туристи. Идеята е одобрението на съседите да бъде условие за регистрация, която позволява имотът да бъде отдаван законно за краткосрочно настаняване. Одобрение на комшиите да се изисква, само ако апартаментът се намира в жилищен блок, а не в апартхотел, вилно селище или друг обект с туристическо предназначение, предлагат депутатите.

Комисията за защита на потребители ще контролира дали предлаганите чрез онлайн платформи като AirBNB имоти са регистрирани според закона, и ако това не е направено ще налага глоби и санкции.

Общините, на чиито територии има национални курорти, да бъдат задължени да предвидят в бюджетите си пари за подобряване на туристическите услуги, предлагат още депутатите.

Народни представители от ГЕРБ, както и независимо от тях Валери Симеонов от Обединени патриоти предлагат при второто четене на промените в Закона за туризма да отпаднат текстовете, които предвиждат създаване на зони за парти и такива за отдих в курортите. До момента са инвестирани милиони, затова текстовете не могат да се приложат за построени вече обекти и биха довели до ненужна конфронтация между хотелиери и общини, мотивира се Симеонов. Той предлага и данните в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) за броя на гостите в хотелите и дните, за които са отседнали, да бъдат служебна тайна за работещите в Министерство на туризма. Целта е информацията да не може да бъде споделяна с конкурентни хотели.