магистрала в Гърция магистрала в Гърция
Снимка: Jim MakosИзточник: Нова телевизия; БНР

Нови пътни такси в Сърбия и Гърция

Нови пътни такси се въвеждат в някои участъци на пътните мрежи на Гърция и Сърбия в първите дни на 2018 г.

Сърбия въвежда тол такси за нов участък от магистрала. Тарифата за лека кола в едната посока е 1,60 евро, съобщава Нова телевизия.

От 1 януари 2018 г. Сърбия въвежда „отворена система” за плащане на пътни такси за автомобилите, преминаващи по новооткрития участък на автомагистралата между градовете Димитровград и Ниш. Това означава, че таксата ще бъде заплащана само от автомобилите, идващи от България и пътуващи към Ниш, както и в обратна посока, съобщават от българското Министерство на външните работи.

Таксата за леки автомобили в една посока ще бъде 190 сръбски динара (около 1,60 евро). Микробусите ще плащат 280 динара (около 2,40 евро), автобусите – 500 динара (4,70 евро), а товарните автомобили – по 1120 динара (около 9,50 евро).

Този начин на плащане ще важи до пълното завършване на южното и източното разклонение на Коридор 10, когато ще се въведе „затворена система” на плащане. Таксите може да се платят в брой в левове и в евро, както и с банкова карта.

Можете да се информирате за актуалното състояние на трафика в Сърбия и на граничните контролно-пропусквателни пунктове в страната от сайта на Автомобилния съюз на Сърбия.

В Гърция също вдигнаха тол таксите по магистралите. Повишението е различно, от 5 до 30 евроцента, съобщава БНР.

От 8 януари 2018 г. са в сила повишени цени на магистралните такси на няколко места в отсечката Коринтос -Трикала – Каламата и Атина – Пелопонес, съобщи БНР.

Цените са завишени от 5 евроцента до 30 евроцента в зависимост от категорията и изминатото разстояние.

За леките коли с 5 цента се повишава цената на отсечката Атина – Ламия. Ако пътувате от Солун за град Ламия, ще платите 35 цента повече. С 20 евроцента по-скъпо е пътуването от Атина за Лариса.

За повечето отсечки цените остават непроменени, защото имаше леко завишаване в последните месеци на миналата година.

Често пътуващите избират обходни безплатни пътища, но понякога разходите за бензин са повече от таксата. Има възможност и за закупуване на абонаментна карта, с която цените на пътните такси са по-ниски.