Будапеща Будапеща, Унгария
Източник: МВнР

Нови мерки за влизане на територията на Унгария във връзка с COVID-19

Считано от 15.07.2020 г. правителството на Унгария въвежда класификация на държавите, според която те могат да бъдат „червени“, „жълти“ и „зелени“, в зависимост от епидемиологичната обстановка, свързана с COVID-19. България е поставена в списъка с „жълти“ страни от ЕС.

На лицата, пристигащи в Унгария от „жълти“ страни, ще бъде извършена здравна проверка на границата и те ще бъдат поставени под 14-дневна карантина, освен ако не представят два последователни отрицателни коронавирусни теста, тип SARS-CoV-2, снети през 48 часа в рамките на предходните 5 дни. Карантината им ще може да бъде прекратена след единичен отрицателен тест за коронавирус.

На чуждестранните граждани, пристигащи от „червени“ страни, влизането на територията на Унгария ще бъде забранено.

Категоризацията на държавите ще се преразглежда периодично.

Транзитният и товарният трафик ще се осъществяват както досега, като ще трябва да се следват официално определените за целта коридори. Информация за действащите гранични пунктове в Унгария и транзитните маршрути е достъпна на следния линк: www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обръщат към посолството на България в Будапеща на тел.: + 36 1 322 08 24, както и на дежурния телефон при спешни случаи: + 36 20 534 4559.