Диарбекир западната градска стена на Диарбекир
Снимка: Bjørn Christian Tørrissen, WikipediaИзточник: БТА

Нови експресни влакове стартират турските държавни железници до две далечни туристически дестинации

Експресни влакове ще бъдат пуснати през този месец от столицата Анкара до две далечни туристически дестинации на Турция – Диарбекир и Татван, които в последно време се посещават от много туристи от страната и от чужбина.

Това заяви турският министър на транспорта и инфраструктурата Абдулкадир Уралъоглу, цитиран от ТРТ Хабер.

По думите му новите експресни влакове ще бъдат алтернатива на Източния експрес, който пътува от няколко години по линията Анкара – Карс.

Така любителите на пътешествията ще имат възможност да пътуват до Диарбекир, който е в центъра на Югоизточна Турция, и до Татван в Източен Анадол.

Експресът Анкара-Татван ще стартира на 17 април, а влакът Анкара-Диарбекир – на 19 април.

Туристическият влак Анкара-Диарбекир, който ще се движи по маршрут с дължина от 1051 км, ще бъде с капацитет за 180 души, със спални купета и вагон-ресторант. Влакът ще престоява по 3 и 4 часа в градовете Малатия и Кайсери, за да може да са посетят забележителностите.

Влакът Анкара-Татван ще се движи по маршрут от 1262 км и ще бъде със същия капацитет, както този за Диарбекир. Ще има 4 часов престой в град Елазъг и 3 часов престой в Кайсери.

Очаква се туристическите влакове да активизират транспортните връзки и да улеснят пътешествията и комуникациите между хората.

Цените на билетите варират между 8000 и 9500 турски лири.

Турция през последните години направи големи инвестиции в железопътния транспорт за модернизация на линиите и разширяване на инвентара от превозни средства.

Високоскоростната линия по маршрута Истанбул-Анкара, която в отсечката Ескишехир-Анкара се движи със скорост от 280 км/час, изпълнява 7 курса дневно и е постоянно натоварена, защото пътуването е комфортно и бързо. Пътуването с влак навлезе в ежедневието на гражданите и се предпочита и от много чуждестранни туристи.

Предстои в близко бъдеще да бъде пуснат нов суперскоростен влак между Истанбул и Анкара, който ще изминава разстоянието за 1 час и 20 минути, допълни транспортният министър.