Акароа, Нова Зеландия Акароа, Нова Зеландия
Снимка: Jonathan KeeltyИзточник: БТА

Нова Зеландия готви такса за чуждестранните туристи

Чуждестранните посетители в Нова Зеландия скоро ще трябва да плащат такса, за да подпомогнат финансирането на местния туризъм и запазването на инфраструктурата, заяви на 10 май 2018 г. министърът на туризма Келвин Дейвис, цитиран от ДПА.

Страната с население 4.8 милиона жители очаква броят на туристите да се увеличи с 37 на сто, достигайки 5,1 милиона до 2024 година, каза Дейвис на конференция на туристическата индустрия в Дънедин.

„За да бъде устойчив растежът, трябва да гарантираме, че туристическата система функционира добре и ние можем да предвидим и да отговорим на предизвикателствата, които се крият в това“, допълни той.

Пренаселеността и свързаните с това екологични проблеми са противоположността на начина, по който Нова Зеландия би искала да бъде видяна и запомнена от чуждестранните посетители, допълни Дейвис.

Правителството все още работи по схемата за налагането на схемата за плащането на таксата и за изключенията, които ще се правят, но нещата ще се изяснят до няколко седмици, каза още министърът на туризма на Нова Зеландия, цитиран от БТА.

Неотдавнашно проучване, поръчано от туристическата индустрия в Нова Зеландия, установи, че 40 на сто от анкетираните са обезпокоени от въздействието на туризма върху инфраструктурата.

Страховете, свързани с опазването на околната среда и задръстванията по пътищата също безпокоят хората.

Местните медии често съобщават за проблеми с така наречените свободни каравани, които използват природата като тоалетна, оставят боклук сред девствената природа и допринасят за пренаселеността на местата за почивка.