Side Story Side Story на Андрей Лекарски
Източник и снимка: Албена АД

Нова забележителна скулптура в курорта Албена

Гостите на вaканционно селище Албена имат възможността да се насладят на нова впечатляваща скулптура. Произведението на изкуството е с наименованието „Side Story” и е дело от световноизвестния български творец – Андрей Лекарски.

Склуптурата се намира до мексиканския ресторант Текс Мекс срещу хотел Добруджа и представлява една изключително нестандартна трансформация на мотор.

Преди да стане произведение на изкуството, мотора (модел BMW R75) е имал сложна съдба. Произведен в Германия през 1943 – 1944 той е бил на въоръжение в българската армия. След края на войната става собственост на селянин от област Кюстендил (България). Поради страхотната му проходимост (блокаж на диференциала, къси скорости, грайферни гуми) новият собственик решава да го използва като малък трактор, за да оре земята си. За тази цел той прави няколко трансформации по него и за повече мощност оригиналният двигател от 750 см2 е заменен с четири цилиндров двигател от VW Кубелваген Тип 82 (1100 см2). За по-добра проходимост запълва коша с камъни и на края закача плуга за мотора.

Други скулптури на Андрей Лекарски могат да бъдат видяни във фоайето на хотел Фламинго Гранд. Наричан още „Рицаря на въображението” той има повече от 100 изложби записани в портфолиото си, а негови скулптурни творби могат да бъдат видяни във Версай, в парка на културния център „Пре Монтре“ в Понт а Мусон.