Брюж, Белгия Брюж, Белгия
Снимка: Dimitris KamarasИзточник: Dnes.bg

Нова схема за измама на туристи в чужбина

Нова схема за обир на чуждестранни туристи набира сила в Европа, алармират белгийските медии, цитирани от Dnes.bg.

Те се позовават на разбита тези дни румънска банда в белгийския град Брюж, твърдейки, че моделът придобива все по-голямо разпространение в туристическите центрове на стария континент.

Бандата избирала малобройни групи туристи, към които се приближавал един от тях. Той се представял като италианец, който искал да обмени пари. След като размяната ставала към чужденците се приближавали останалите, които се представяли за патрулираща двойка полицаи.

Те обяснявали на туристите, че са станали жертва на мошеник и че обменените от тях евро са фалшиви. След това те изземали парите като “веществено доказателство” по започнало разследване на измамата.

Румънската група е осъществила поне 8 успешни удара в Брюж през летния сезон. Общата сума на присвоените от тях пари не е известна, но се предполага, че е десетки хиляди евро. Само при един от случаите туристите са се простили с 3300 американски долара.

След като станало ясно, че иде реч за серийни обирджии, белгийската полиция успяла да проследи автомобила на румънската банда. Това станало чрез монтираните на улиците в Брюж камери, които автоматично разчитат номерата на автомобилите. Тримата са арестувани на 6 септември 2018 г. при пристигането си в града за подготвян нов удар.

Според говорител на полицията тримата са част от по-широка мрежа от крадци, която прилага схемата и в други държави.

Брюж е един от най-посещаваните от туристи град в Белгия, а историческият му център е част от световното културно наследство на човечеството в списъка на ЮНЕСКО.